TALAM PANDAN

 


Bahan-bahan dom88

  • 3 1/2 cwn /830ml  santan pekat
  • ***( boleh guna 2 kotak santan kecil dan tambah air menjadi sukatan yang sama)
  • 3/4 cwn /98g  tepung beras
  • 2 sb /20g tepung jagung
  • 2 sk garam

    • 1/2 1 cwn /237ml air pandan
    • Sedikit pewarna hijau
    • 2 cwn /475ml santan cair
    • ***(boleh guna 1/2 kotak santan dan campur air)
    • 2 cwn /240g tepung gandum
    • 2 sb /15g tepung ubi
    • 1 sb air kapur
    • 1 cwn /200g gula

      Cara Memasak Domino88

      1. 1
        Sukat dan tuang masuk tepung gandum, tepung ubi dan gula dalam mangkuk.
      2. 2
        Dalam bekas yang berasingan, bancuh kapur makan dengan sedikit air.
      3. 3
        Gris nipis loyang dengan minyak masak dan alas dengan plastik tahan panas. Loyang saiz 9x9 inci (tapi Che Nom guna saiz 8 x8 inci).
      4. 4
        Gunting kasar daun pandan, masuk daun pandan dan air dalam blender dan kisar halus.
      5. 5
        Tapis jus pandan, pastikan cukup 1 cawan jus pandan.
      6. 6
        Tuang jus pandan dalam adunan kering dan kacau sebati.
      7. 7
        Tuang masuk santan cair (santan cair ialah santan perahan kedua, kalau guna santan kotak boleh rujuk peneragan di atas).
      8. 8
        Kacau sebati sampai hilang ketulan tepung.
      9. 9
        Masukkan air kapur dan pewarna hijau sikit. Kacau sampai sebati.
      10. 10
        Tapis kemudian tuang masuk adunan kedalam kuali.
      11. 11
        Masak atas api perlahan sampai naik wap.
      12. 12
        Kacau sampai adunan mula berketul dan melekat pada spatula, kemudian cepat-cepat tutup api dan tuang dalam loyang.
      13. 13
        Kukus selama 25-35 minit (bergantung pada alat kukus masing-masing).

        1. 1
          Sejukkan dulu sebelum potong.
        2. 2
          Masukkan tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk adunan.
        3. 3
          Tuang masuk santan pekat dan kacau sampai larut semuanya.
        4. 4
          Tapis dan masak sampai naik wap (sama cara macam lapisan hijau tadi). Pastikan kerap kacau.
        5. 5
          Bila ada tanda-tanda nak pekat, terus tutup api.
        6. 6
          Bila lapisan hijau (yang kukus tadi) dah masak, cakar-cakar atau cucuk sikit (jangan dalam sangat) permukaan lapisan hijau untuk bagi lapisan putih melekat.
        7. 7
          Tuang masak lapisan putih dan sambung kukus anggaran 20-25 minit (lapisan putih selalunya lebih cepat masak berbanding lapisan hijau).

Comments

Popular posts from this blog

CERITA BOKEP KOS KHUSUS AKHWAT

AKU NGINTIP MAMA KU BERSETUBUH DENGAN PAK SAIFUL

IBU MERTUAKU JADI PEMUAS BATANGKU