TALAM PANDAN
Bahan-bahan dom88
- 3 1/2 cwn /830ml santan pekat
- ***( boleh guna 2 kotak santan kecil dan tambah air menjadi sukatan yang sama)
- 3/4 cwn /98g tepung beras
- 2 sb /20g tepung jagung
- 2 sk garam
- 1/2 1 cwn /237ml air pandan
- Sedikit pewarna hijau
- 2 cwn /475ml santan cair
- ***(boleh guna 1/2 kotak santan dan campur air)
- 2 cwn /240g tepung gandum
- 2 sb /15g tepung ubi
- 1 sb air kapur
- 1 cwn /200g gulaCara Memasak Domino88
- 1Sukat dan tuang masuk tepung gandum, tepung ubi dan gula dalam mangkuk.
- 2Dalam bekas yang berasingan, bancuh kapur makan dengan sedikit air.
- 3Gris nipis loyang dengan minyak masak dan alas dengan plastik tahan panas. Loyang saiz 9x9 inci (tapi Che Nom guna saiz 8 x8 inci).
- 4Gunting kasar daun pandan, masuk daun pandan dan air dalam blender dan kisar halus.
- 5Tapis jus pandan, pastikan cukup 1 cawan jus pandan.
- 6Tuang jus pandan dalam adunan kering dan kacau sebati.
- 7Tuang masuk santan cair (santan cair ialah santan perahan kedua, kalau guna santan kotak boleh rujuk peneragan di atas).
- 8Kacau sebati sampai hilang ketulan tepung.
- 9Masukkan air kapur dan pewarna hijau sikit. Kacau sampai sebati.
- 10Tapis kemudian tuang masuk adunan kedalam kuali.
- 11Masak atas api perlahan sampai naik wap.
- 12Kacau sampai adunan mula berketul dan melekat pada spatula, kemudian cepat-cepat tutup api dan tuang dalam loyang.
- 13Kukus selama 25-35 minit (bergantung pada alat kukus masing-masing).
- 1Sejukkan dulu sebelum potong.
- 2Masukkan tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk adunan.
- 3Tuang masuk santan pekat dan kacau sampai larut semuanya.
- 4Tapis dan masak sampai naik wap (sama cara macam lapisan hijau tadi). Pastikan kerap kacau.
- 5Bila ada tanda-tanda nak pekat, terus tutup api.
- 6Bila lapisan hijau (yang kukus tadi) dah masak, cakar-cakar atau cucuk sikit (jangan dalam sangat) permukaan lapisan hijau untuk bagi lapisan putih melekat.
- 7Tuang masak lapisan putih dan sambung kukus anggaran 20-25 minit (lapisan putih selalunya lebih cepat masak berbanding lapisan hijau).
- 1
- 1
Comments
Post a Comment